Elitloppet 2016

Solvallas internationella elitlopp, eller Elitloppet som det vanligtvis kallas är ett klassiskt svenskt travlopp som har hållits varje år sedan 1952. Elitloppet är Sveriges, och ett av världens mest prestigefyllda travlopp, och räknas tillsammans med Prix d'Amérique och Hambletonian Stakes som en av de tre bästa travtävlingarna i världen.

De första åren tävlingen hölls var det främst svenska deltagare, men allt eftersom loppets status ökade ville även utländska kuskar vara med och köra och loppet blev internationellt. Under 60-talet var det främst franska hästar som segrade men allt eftersom svensk travsport har blivit bättre har allt fler svenska hästar vunnit.

Deltagande i Elitloppet sker efter inbjudan, varje år bjuds de 16 snabbaste hästarna i världen in för att få tävla mot varandra. Det är Solvallas sportchef som väljer ut vilka hästar som skall få delta. Inbjudan till loppet får den som gjort bra ifrån sig under våren, vinnaren av vissa specifika lopp brukar också bjudas in och det går att direkt kvala in till loppet.

Inför Elitloppet 2016 var det fyra lopp som gav en plats i loppet.

-Elitlopp Playoff, Medowlands USA.

-Finlandia-Ajo, Vermo Finland.

-Algot Scotts Minne, Åby Sverige.

-Prins Daniels lopp, Gävle Sverige.

Att vinnaren i Medowlands och Vermo direktkvalificerar sig till Elitloppet var en nyhet inför årets lopp.

Själva loppet är ett sprintlopp på 1609 meter och prissumman till segraren är tre miljoner kronor. De 16 inbjudna hästarna delas upp i två försökslopp, de fyra främsta hästarna i varje försökslopp går vidare till finalen och vinnarna av de två försöksloppen får efter lottning först välja spår. Loppet körs alltid sista söndagen i maj och i år kördes loppet 27 - 29 maj. Elitloppet är en stor folkfest och under elitloppshelgen brukar det komma över 50 000 åskådare.

Årets deltagare

I 2016 års Elitlopp var det tio svenska, fyra franska, en amerikansk och en norsk häst som gjorde upp om segern. Segrade i det första försöksloppet gjorde franska hästen Timoco och i andra försöksloppet segrade Un Mec d'Heripre, också från Frankrike. Den svenska favoriten Nuncio, körd av Örjan Kihlström lyckades inget vidare i försöken. Nuncio kvalade in till finalen via en andraplats i försöksloppet och fick därmed en sämre lottning i finalen.

Loppet

Den franska hästen Un Mec d'Heripre ledde från start och loppet verkade hopplöst för favoriten Nuncio som tvingades trava hela loppet i ytterspår, den så kallade "dödens position". Att utsidan ledaren kallas dödens position beror på att hästen som travar på utsidan ledaren får längre sträcka och ledarhästen brukar därför kunna hålla undan. Eftersom det är påfrestande att trava i ytterspår brukar även hästar komma upp bakifrån på upploppet och köra om. Så inte denna gång, Nuncio lyckades ta ledningen efter sista kurvan, en ledning som Nuncio och Örjan Kihlström lyckades hålla in i mål. Åke Svanstedt med hästen Resolve lyckades också ta sig förbi Un Mec d'Heripre och kom in som tvåa. Årets lopp gick i ett rasande tempo och Nuncio vann på tiden 1.09,2. Den snabbaste tiden i Elitloppets historia.

Nuncio

Nuncio är en femårig hingst som ägaren och tränaren, Stefan Melander, köpte på auktion i USA för 7 000 US dollar. Av de 300 hästar som såldes på auktionen var Nuncio bland de 50 billigaste. Sedan tävlingsstarten har Nuncio sprungit strax över 50 lopp och aldrig kommit sämre än trea och han har sprungit in närmare trettio miljoner kronor i prispengar.